Stabilizuotos samanos – miško paklotė kitokiose formose

Būnant miške galime pajusti, kokios minkštos ir malonios po kojomis yra samanos. Madebygrow.lt šias samanas ir pojūčius perkelia į jūsų namus įvairiausių kompozicijų formose. Stabilizuotos samanos yra dažna kompozicijų dalis, nes gali pasitarnauti ir kaip pagrindas, fonas, ar pagrindinė detalė. Pačios samanos gali būti įvairiausių rūšių, tad ir kompozicijos su jomis atrodys skirtingai. 

Stabilizuotų samanų rūšys

Stabilizuotos samanos skiriasi savo tekstūra, forma, spalva bei tinkamu panaudojimu. Plokščios, tolygiai augančios samanos yra lakštinės. Jos kerojasi plačiai ir žemai palei paviršių. Todėl tokios samanos puikiai tinka kaip pagrindas kompozicijoms. Kupstinės samanos – šiek tiek įdomesnis variantas. Stabilizuotos kupstinės samanos primena gumulėlius, kurie vienas šalia kito sudaro išsikilnojųsį paviršių. Šios stabilizuotos samanos tinka tuomet, kai norisi daugiau formų, daugiau chaoso. Elninės samanos (iš tiesų kerpės) naudojamos siekiant išgauti kitoki tekstūrą ir jos pojūtį. Jos labai primena kempinę, o spalvos gali būti labai įvairios – natūraliai jos yra baltos!

Stabilizuotos samanos kompozicijose

Stabilizuotos samanos pagal savo tekstūrą, formą, spalvą ar jos intensyvumą gali būti komponuojamos į skirtingas kompozicijas. Dažnai net vienos samanos iš savęs jau sukuria pačią kompoziciją. Pavyzdžiui, šiandien daug kur galima pastebėti stabilizuotas samanų siena kaip interjero detalę. Taip yra todėl, kad net vieno augalo panaudojimas kompozicijoje jau praturtina erdves. Tačiau vis tiek išlaiko minimalistiškumą.

Tačiau yra ir daugiau būdų bei vietų, kuriose yra sutinkamos stabilizuotos samanos. Dažnai joks stabilizuotų augalų paveikslas neapsieina be samanų – jos puikiai užpildo tuščius tarpus, paslepia, ką reikia paslėpti ir papildo paveikslą nauja tekstūra. Stabilizuotos samanos gali būti įvairaus intensyvumo, todėl gali arba įsilieti į bendrą vaizdą arba visiškai jį pakeisti.

Galbūt kiek netradicinis, tačiau be galo subtilus kitas samanų panaudojimas kompozicijoje – miškas po dangčiu. Čia stabilizuotos samanos gali tapti ne tik pagrindu, bet ir medžio detalių papildomu akcentu leidžiančiu tikrai pasijusti kaip miške. Tokios kompozicijos yra gana nedidelės, tad jose dažniausiai vyrauja vienos ar dviejų rūšių samanos. Taip jos padeda nepaskandinti medžio motyvų savo žalioje paklotėje.

Stabilizuotos samanos – unikalu, gražu, lengvai pritaikomas ir panaudojama. Jų populiarumas tik auga, tad nenuostabu, kad vis daugiau žmonių renkasi stabilizuotus augalus kaip savo erdvių akcentus.