Tinkamos drėkinimo sistemos pasirinkimas šiltnamiui

Šiltnamių savininkams labai svarbu pasirinkti tinkamą drėkinimo sistemą, kad būtų užtikrintas optimalus augalų augimas ir efektyvus vandens naudojimas. Pasirinktas drėkinimo sistemos tipas gali turėti didelės įtakos ne tik augalų sveikatai, bet ir bendram šiltnamio veiklos efektyvumui bei išlaidoms. Šiame straipsnyje supažindinsime jus su įvairių tipų šiltnamiams skirtomis drėkinimo sistemomis, įskaitant lašelinį drėkinimą, rūko sistemas ir srauto ir atoslūgio sistemas, ir padėsime jums pasirinkti geriausią variantą, atitinkantį jūsų konkrečius poreikius.

1. Lašelinio laistymo sistemos

Apžvalga:

lašelinis drėkinimas yra viena iš efektyviausių laistymo sistemų, todėl šiltnamių augintojai ją renkasi itin dažnai. Ji veikia tiekdama vandenį tiesiai į kiekvieno augalo pagrindą per vamzdelių ir emiterių tinklą. Toks tikslus laistymas sumažina atliekų kiekį ir piktžolių paplitimą, nes drėkinami tik tie plotai, kurie yra tiesiai aplink augalus.

Privalumai:

  • Efektyvus vandens naudojimas: Lašelinės sistemos naudoja nedaug vandens, o tai idealiai tinka vietovėse, kuriose trūksta vandens.
  • Tikslingas drėkinimas: Vanduo tiekiamas tiesiai į šaknų zoną, o tai skatina sveiką šaknų vystymąsi.
  • Mažesnė ligų rizika: lapai išlieka sausi, todėl sumažėja su drėgme susijusių ligų, tokių kaip pelėsis ar grybelis, rizika.

Atsižvelgiama į aplinkybes:

Dėl reikalingų komponentų lašelinio drėkinimo sistemų įrengimas gali būti brangesnis, be to, gali reikėti reguliarios priežiūros, kad neužsikimštų purkštuvai.

2. Drėkinimo sistemos

Apžvalga:

Drėkinimo sistemos skirtos drėgmei didinti ir švelniai drėkinti, todėl puikiai tinka naujiems augalams dauginti arba augalams, kurie gerai auga didelės drėgmės aplinkoje, palaikyti. Šiose sistemose naudojami keli purkštukai, kuriais ant augalų purškiamas smulkus rūkas, tiksliai imituojantis natūralią debesų aplinką.

Privalumai:

  • Drėgmės kontrolė: Idealiai tinka šiltnamiams, kuriuose auginami tropiniai augalai arba kuriuose reikia palaikyti aukštą drėgmės lygį.
  • Vėsinimo efektas: padeda vėsinti šiltnamius karšto klimato zonose, todėl gali būti pagerintas augalų augimas ir išvengta perkaitimo.
  • Tolygus padengimas: Užtikrina tolygų vandens paskirstymą, o tai naudinga jauniems daigams ir jautriems augalams.

Atsižvelgiama į aplinkybes:

Dulksnos sistemos gali skatinti pelėsių ar grybelio augimą, jei nėra tinkamai prižiūrimos, be to, joms eksploatuoti paprastai reikia daugiau energijos, palyginti su kitomis sistemomis.

Tinkamos sistemos pasirinkimas pagal jūsų poreikius

Spręsdami, kokia laistymo sistema šiltnamiui geriausiai tinka Jums, atsižvelkite į šiuos veiksnius:

  • Augalų tipą: Vieni augalai gerai auga sausoje aplinkoje, kitiems reikia nuolatinės drėgmės.
  • Klimatas: Pavyzdžiui, sausringuose regionuose gali būti naudingesnės rūko sistemos.
  • Šiltnamio dydis: Didesniuose šiltnamiuose gali būti naudingos labiau automatizuotos ir plačios drėkinimo sistemos, kad būtų užtikrintas tolygus vandens paskirstymas.
  • Biudžetas: Rinkdamiesi drėkinimo sistemą atsižvelkite į pradines įrengimo ir nuolatinės priežiūros išlaidas.

Pasirenkant tinkamą drėkinimo sistemą šiltnamiui, reikia suprasti konkrečius augalų reikalavimus ir suderinti šiuos poreikius su savo veiklos galimybėmis. Nesvarbu, ar pasirenkate lašelinę sistemą dėl jos efektyvumo, ar miglinę sistemą dėl drėgmės kontrolės, ar srauto ir atoslūgio sistemą dėl kruopštaus laistymo, kiekviena sistema turi unikalių privalumų, jog  šiltnamis turėtų daugiau efektyvumo.