Darbuotojų paieška: patarimai specialistui

Atrankų procesas turi daugybę savų niuansų: nuo geriausių praktikų panaudojimo iki paieškos marketingo. Viskas tarsi susideda į vieną tobulą mechanizmą, kurio pabaigoje laukia interviu etapas. Na taip drąsiai gali ir negalima sakyti, nes darbuotojų paieška užsibaigia atrankų specialisto sprendimu bei kandidato integracija į naująją poziciją.

Daugumai pagalvojus apie interviu, tai yra į tai dauguma žiūri iš pašnekovo perspektyvos, tačiau lygiai tiek pat spaudimo patiria ir pats specialistas. Jeigu norite surinkti gerą darbuotojų komandą, tai visas paieškos procesas turi būti atliktas be priekaištų, nes pokalbis yra pirmasis, tačiau labai svarbus žingsnis reprezentuojant savo organizaciją.

Žmogiškųjų išteklių specialistai turi patys norėti pravesti pokalbį kaip įmanoma pozityviau, o kartu ir efektyviau, todėl žemiau pasidalinsime ekspertų įžvalgomis apie šį procesą.

Pirmiausia, reikia tinkamai pasiruošti. Kokie įgūdžiai ir kvalifikacija yra reikalingi potencialiam kandidatui? Kokios jo savybės yra ties derybų klausimu? Norint į juos atsakyti, reikia susidaryti aiškų pareigybių aprašymą, kuris tiksliai atspindi, ko bus tikimasi iš potencialaus darbuotojo. Žinoma, kad viskas turi būti patogu ir pačiam pašnekovui, todėl reikia pagalvoti apie tai. Kadangi nemaža dalis lankytojų skelbimą pamato per išmaniuosius įrenginius, tai verta pamastyti apie jo pritaikymą visokioms programėlėms („Facebook“, „Tinder“ ir t.t.) ir kad iš jų būtų nesunku kandidatuoti.

Kalbant apie patį interviu, tai reikia atsakyti klausimus, susijusius su kandidatų kiekiu bei papildomais pokalbiais po pradinio. Ilgas procesas gali atbaidyti kompetentingus darbuotojus, nes tikimybės, kad jie vienu metu kandidatuoja į kelias skirtingas įmones, nereikia atmesti. Kuo ilgiau darbuotojų paieška tęsiasi, tuo ilgiau kiti kolegos turi atlikti jų darbus. Todėl reikia paskubėti, kol neatsirado problemų su bendru organizacijos produktyvumu.

Patį pokalbį reikia vesti aiškiai ir profesionaliai, o tie, kurie bus po šio etapo atmesti, gali bandyti savo laimę ateityje, todėl svarbi tinkama organizacijos reprezentacija. Darbuotojų paieška neapsiriboja tik gero kolegos atradimu, nes pastarasis turi puikiai įsipaišyti į bendrą organizacijos ekosistemą. Daugiau apie tai sužinoti galite čia: https://www.personalogrupe.lt/lt/personalo-atranka/darbuotoju-paieska