Lietuviai dažniausiai renkasi vieno aukšto namus. Kodėl?

Nauji namų projektai labai skiriasi nuo tų, kurie buvo kuriami prieš gerus 30 metų. Apskritai, anksčiau buvo vienas projektas pagal kurį dažniausiai buvo statomi būstai, o šiuo metu žmonės turi galimybę užsisakyti specialisto paslaugas ir gauti tokį projektą, kuris kurtas būtent jiems pagal jų poreikius.

Statyba šiuo metu klesti ir nepanašu, kad krizė gali bent jau kiek tai sumažinti. Žinoma, tai yra labai puiku. Įdomu stebėti, kaip kinta lietuvių įpročiai ir tuo pačiu kokius namus jie renkasi.

Daugeliui svarbi kaina

Statybų rangovai pastebi, kad šiuo metu „ant bangos“ yra vieno aukšto namai? Kodėl? Tai lemia ne viena priežastis. Pirmiausia dėl to, kad vieno aukšto namo projektas pigiau kainuoja. Jį tiesiog yra kur kas paprasčiau suprojektuoti nei dviejų aukštų. Nors visiems aišku, kad būsto projektas yra tas dalykas, kuriam negalima taupyti, tačiau reikia įvertinti smulkmenas, kurios gali padėti apsispręsti dėl detalių. Galiausiai, juk vieno aukšto namo statybos taip pat yra pigesnės. Net ir tokiu atveju, kai kvadratūra yra tokia pat. Juk nereikia laiptų, kurių kainos tikrai didelės bei kitų smulkmenų, kurios išauga būsto kainas ir tai kai kuriuos gąsdina.

Normalu, kad norisi sutaupyti. Ypač tokiu atveju, kai dažniausiai nėra jokio skirtumo, ar namas yra vieno aukšto, ar dviejų.

Nereikia didelių namų

Visgi, greta kainos taip pat reikia pabrėžti, jog daugeliui žmonių tiesiog net nesinori gyventi dideliuose namuose. Kodėl? Kadangi įvertinama, jog dideli namai dažniausiai reikalingi ribotą laiko tarpą iki tol, kol vaikai užaugs. Paskui namuose likę du tėvai dažniausiai turi išlaikyti erdvius būstus, kurie ne tik brangiai kainuoja, tačiau ir reikalauja labai daug laiko.

Dideli namai tapo atgyvena. Juk juos ir apšildyti yra brangu. Ką jau kalbėti apie tai, kad didelio namo priežiūra reikalauja kur kas daugiau laiko. O šiuo metu net ir mažos kvadratūros namai gali būti suprojektuoti taip, kad jie bus erdvūs ir gyvenimas juose – tikrai patogus.